Ristikukkula

IMG_4917
IMG_4925
IMG_4924
_DSC4892
Jo roadtrippiä suunnitellessamme sovimme, että Liettuassa pysähdytään Ristikukkulalla Šiauliaissa (Jurgaičių, Meškuičių). Ja olihan se todellakin näkemisen arvoinen paikka! Ilta-auringossa paikka oli paitsi rauhallinen myös todella tunnelmallinen. Ristejä ja pyhimyksenkuvia sekä rukousnauhoja oli kaikkialla, kaikista mahdollisista materiaaleista valmistettuina. Paikalla olevat muutamat turistit tekivät ristinmerkkejä, puristivat Raamattuja käsissään ja suutelivat rukousnauhoja. Kukaan ei puhunut mitään. Hiljaisuuden rikkoi vain tuulikellojen ääni, joka loi paikkaan aavemaista tunnelmaa…

_DSC4895

IMG_4919

_DSC4921

Neuvostoaikana Ristikukkula on tuhottu peräti neljään kertaan: ristejä on poltettu ja ajettu kumoon maansiirtotraktoreilla. Jostain muistan lukeneeni, että jopa koko kukkula on kertaalleen tuhottu ja tasoitettu. Kaikesta tästä huolimatta sinnikkäät liettualaiset vain jatkoivat kerta toisensa jälkeen ristien pystyttämistä.

Alun perin ristejä on pystytetty neuvostoaikana kadonneiden ja kuolleiden muistoksi, mutta nykyään ristejä tuovat kaikenlaiset kulkijat, liettualaisista turisteihin. Ihmettelimmekin ääneen, miten kaikkein suurimpien ristien kuljetus ja pystytys ovat edes onnistuneet. Muun muassa australialaiset ja jenkit olivat tuoneet kukkulalle muutaman todella suuren puuristin. Niitä katsellessa tunsi itsensä jälleen kerran hyvin pieneksi.

Kuten edelliselläkään kerralla Virossa, meillä ei taaskaan ollut omaa ristiä tai edes rukousnauhaa mukana… Täytyy toivoa, että elämä olisi silti meille molemmille suotuisa jatkossakin.

IMG_4940

Lopuksi vielä vinkki kaikille Ristikukkulalle matkaaville: tien vieressä on maksullinen pysäköinti, mutta auton voi myös jättää joko tien varteen parkkipaikan viereen tai sitten autolla voi ajaa lähes kukkulalle asti. En tiedä, miten hyväksyttyä tämä on, mutta ainakin meidän vierailumme aikana autoja tosiaan oli enemmän pientareilla kuin varsinaisella parkkipaikalla…

IMG_4943

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s