Ikäkriisiä vauvajuhlissa

Kuten jo aikaisemmassa postauksessa kerroinkin, juhlimme ystävääni ja hänen maaliskuussa syntyvää esikoistaan lauantaina yllätysvauvajuhlissa. Harmillisesti porukastamme lähes puolet sairastui juuri ennen kutsuja, joten lopulta juhlimme melko pienellä porukalla. Hauskaa kuitenkin oli, ja onnistuimme yllättämään tulevan äidin – ainakin melkein. Epäilykset olivat kuulemma heränneet, kun mies oli aamulla pedannut sängyn ja laittanut kahvikupin suoraan astianpesukoneeseen! :D Miehet…

Ystäväni, jonka esikoista juhlimme, on kaveripiirinsä ensimmäinen odottaja. Ensimmäinen äiti. Ja vaikka me kuinka yritämme elää rinnalla, tukea ja kannustaa, ymmärsin lauantaina, että kaverini on ihan hiton yksin. Emme me lapsettomat ymmärrä synnytyksistä mitään – emmekä edes osaa asennoitua asiaan oikein. Me lähinnä kauhistelimme ja heitimme typeriä mukahauskoja vitsejä asian tiimoilta. Että miten synnytys varmaan sattuu ja miten kamalalta tuntuu, kun alapää tuhoutuu. Ja ettei meistä ainakaan olisi kakkavaipan vaihtajiksi tai koliikkivauvan hoitajiksi. Emme me kuluta iltojamme pesten lapsen vaatteita tai viikaten niitä laatikoihin. Meidän maailmamme ei ole muuttunut tai edes ole muuttumassa läheskään yhtä paljon kuin ystävämme. Tuntuu pahalta myöntää, ettei ymmärrä yhtään, mitä toinen käy tällä hetkellä läpi.
Juhlissa sitä muutenkin tajusi, miten erilaisissa elämäntilanteissa tämän ikäiset ihmiset ovatkaan. Osa viimeistelee opintojaan, osa on juuri kihlautunut. Osa taas etsii yhä sitä oikeaa tai vastaavasti suunnittelee häitä, osa on napannut itselleen ensimmäisen oman alan vakityöpaikan. Sitten on niitä, jotka yhää etsivät omaa juttuaan (tai vaihtoehtoisesti opiskelevat jo toiseen ammattiin) tai kenties seikkailevat vielä maailmalla vailla huolta huomisesta. Itse olen väliinputoaja tässäkin asiassa: suunnittelemme häitä, lopettelen opintojani ja tiedän, että pitäisi aikuistua, mutta jotenkin se tuntuu pelottavalta. Ja mitä enemmän ikää tulee mittariin sitä useammin joudun vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: Joko olen valmistunut maisteriksi? Onko työpaikka tiedossa? Joko lapsisuunnitelmat ja häiden päivämäärä on lyöty lukkoon? Entä miten on asuntolainan laita? Tekisi vain mieli huutaa, että ei vielä, ei nyt. En ole valmis. Haluan vielä hetken selvitellä meriveden sotkemaa tukkaa kallioilla, upottaa varpaani hiekkaan maapallon eri kolkissa, valvoa aamuyöhön, kirjoitella korulauseita ja ajatella, että elämä on yhtä hattarapilveä eikä kesä lopu koskaan, jos aina vaan seuraa lämpimiä päiviä ja aurinkoa.

Ja kuitenkin, kun Jenni kirjoitti postauksessaan kaiken rajallisuudesta teksti iski lujaa. Postauksessa kerrottiin siitä, miten sitä yhtäkkiä herääkin siihen, ettei aikaa ole rajattomasti. Samalla kun haaveilen unettomista öistä ja tietynlaisesta vapaudesta tajuan, etten voi vain olla ja ajelehtia päämäärättömästi. Yhtäkkiä vuosia ei olekaan loputtomasti tuhlattavaksi ja vuodet tuntuvat vierivän koko ajan vauhdikkaammin eteenpäin. Kohta pitäisi tietää. Tietää, haluaako lapsia ja jos haluaa, niin kuinka monta. Ja vielä rukoilla, että toiveet toteutuvat. Täytyisi miettiä, mihin olen valmis muuttamaan työn perässä – vai olenko. Ja ylipäätään sitä, minkälainen ihminen olen, millaiseksi haluan tulla ja mitä elämältäni haluan.Nyt ajauduttiin kyllä hieman sivuraiteille, sillä tarkoitukseni oli tosiaan kirjoittaa kaverini baby showereista. Mutta jotenkin taisin herätä siellä ja aloin pohtia asioita hieman uudelta kantilta. Haluaisin kirjoittaa myös valmistumisesta ja siihen liittyvistä peloista, mutta taidan jättää sen tulevaisuuteen, ettei postaus rönsyile enää yhtään enempää…

Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta samojen asioiden kanssa painivia? Tyyppejä, joilla on (oma tai ympäristön aiheuttama) ikäkriisi parhaillaan menossa? Minkälaisia ajatuksia teidän päässä liikkuu?

Postauksen kuvista kiitokset Margelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s